П`ятниця, 03.05.2024, 04:10
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ освіти Куп'янської РДА

Головна » 2012 » Березень » 7 » Всіх запрошує на свято і широка, і багата Масляна!
11:57
Всіх запрошує на свято і широка, і багата Масляна!

В останній день зими на базі Кіндрашівської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулося свято-презентація освітнього художньо-естетичного округу, учасниками якого були учні, вчителі, батьки Кіндрашівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Смородьківської ЗОШ І-ІІ ступенів та Моначинівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Метою свята освітнього художньо-естетичного округу в цілому є залучення учнів до відродження національних традицій, звичаїв, обрядів, пісенного фольклору:

  • збагачення емоційно-естетичного досвіду, розвиток загальних та художніх здібностей;
  • виховання в учнів естетичного ставлення до дійсності та мистецтва, світоглядних уявлень і ціннісних художніх орієнтацій, розуміння учнями зв’язків мистецтва з природним і предметним середовищем, життєдіяльністю людини;
  • опанування художніми вміннями та навичками в практичній діяльності; формування художньої морально-духовної компетентності шляхом залучення до художньої самодіяльності, участі у різноманітних гуртках.

На свято-презентацію завітали перший заступник голови Куп’янської райдержадміністрації Білозерський В.І., голова районної ради Чернова С.П., начальник відділу освіти Куп’янської РДА Жадановська Т.В., заступник начальника відділу освіти Балабай В.І., завідувач ІМЦ відділу освіти Коротич О.Ю., методист ІМЦ відділу освіти Якубинська О.Б., Кіндрашівський сільський голова Грабар Б.М.

Екскурсоводи музею « Історії школи» Книш А., Нетреба А., Ждань К., Ієвлева М., Котенко А. ( керівник Гонгало Т.М.) познайомили присутніх з такими розділами-експозиціями музею, як родовід Кіндрашівської школи, медалісти школи, детально зупинилися на експозиції « Вони своє серце віддають дітям», присвяченій педагогам школи, адже в усі часи учитель завжди визначав пульс життя, формував душу людини, патріота, проповідував чесноти, був, є і буде носієм усього прекрасного, прогресивного, що і виражає менталітет нації, сіяв розумне, добре, вічне.

Учні звернули увагу на те, що із 16 вчителів, які нині працюють у школі – шестеро її випускники: Книш С.Я., Гонгало Т.М., Харченко О.І., Клінгер Т.М., Кучерова І.І., Наконечна М.П.

Історія нашої школи на фоні державних та світових історій – незначна часточка, але для її учнів, випускників, односельців – це сторінка історії їхнього життя. Школа – це друга домівка, де вирує життя вчителів, учнів та батьків, які створюють ґрунтовний літопис історії, який послужить нащадкам нашого краю надійним орієнтиром у їхніх добрих починаннях, щоб ми ніколи не забули у колотнечі скороминущих цінностей, з якого ми кореня, яке джерело живило нас соками життя, робило нас добрішими і мудрішими.

Керівник гуртка « Чарівна голка» Рочняк М.І. провела для гостей майстер-клас « Для душі і серця вишивка - чудовий вид мистецтва». Виставку вишитих робіт організували також представники Смородьківської та Моначинівської шкіл. Це говорить про те, що є кому в школах надихати дітей на творчість, добро, красу.

Присутні мали можливість познайомитися іще із одним видом дитячої творчості – фотомистецтвом. На фотовиставці « Територія пригод – 2012», організованою будинком дитячої та юнацької творчості, були представлені роботи членів гуртка «Краєзнавства і народознавства» Кіндрашівської ЗОШ, учениці 11 класу Нечволодівської ЗОШ Дяченко Ірини, а також роботи учнів Просянської , Подолянської , Кругляківської шкіл.

Кульмінацією зустрічі стало свято « Всіх запрошує на свято і широка, і багата Масляна!», в якому взяли участь не лише учні Кіндрашівської школи, а й Моначинівської і Смородьківської шкіл.

Масляна, Масниця, Колодій – одне з календарно-побутових свят, яке пов’язане із давнім народним звичаєм – проводами зими і зустріччю весни. Це веселе і розгульне свято, яке продовжувалося цілий тиждень.

На правах господарів, учні Кіндрашівської школи вручили присутнім гостям короваї.

Завітала на свято Зима (учениця 7 класу Ждань Катерина), щоб попрощатися із дітьми, пограти в ігри в останні дні свого правління. Діти подякували матінці-Зимі за сніжок, морози, зимові канікули, свято Нового року і Різдва Христового і з добрим настроєм провели її до наступної зустрічі.

Вокальна група « Сонечко» ( керівник Бурлуцький П.С.) піснею « Масляна» запрошує в зал Масляну, роль якої прекрасно зіграла Нетреба Ангеліна.

Наші гості – учні із Моначинівської та Смородьківської шкіл своїми чудовими виступами також порадували присутніх в залі, частуючи і господарів і гостей млинцями, вареника, пирогами.

Ведучі свята, учні 11 класу Дорогань Сергій та Бугайцова Ганна познайомили всіх із традиціями кожного дня Масляного тижня, а допомагали їм у цьому вокальна група жінок села Кііндрашівка « Криниченька», яка повідала дітям традиції « народження» та прив’язування колодки батькам, які не оженили синів, не віддали заміж дочок за осінні весільні місяці.

І супроводжувалося дійство виконанням пісень « Гуляє козак весілля», « А мій милий вареничків просить», « Приймаченько».

В ході свята діти грали в ігри « Хто сильніший», « Колодочка», « Хто швидше».

Надовго запам’ятався присутнім і день частування тещі, п’ятниця, який був розіграний Дороганем С., що виконував роль зятя, та бібліотекарем школи Дорогань С.М., яка виконувала роль тещі.

Була закликана в гості і Весна-красна ( учениця 7 класу Книш Анастасія), піснею-хороводом « Подоляночка», яку виконували ще наші бабусі і яку передано нам ще з давнього молодіжного обряду.

Відтворили діти і останній день Масляної – прощену неділю. В цей день усі, від мала до велика, просили один в одного пробачення, молили забути образи, не робити зла. Якщо простити людям їхні гріхи, то простить і нам Отець наш небесний.

Після того, як попросили один в одного прощення, прийшов час і спалити ляльку–опудало Зими, щоб прогнати холод, щоб скоріш прийшла весна. Хлопці виносять опудало на подвір’я і, під хоровод « Гори, гори ясно…» спалюють його.

У виконанні вокальної групи « Сонечко» звучить пісня « Масниця».

Масницею і закінчується зимовий цикл народних свят. Ведучі подякували всімза участь у ньому.

Хай шкільні родини Кіндрашівки, Моначинівки, Смородьківки будуть багаті і хлібом, і сіллю, і великим добром, і дітьми хорошими, і добрим здоров’ям, піснею, злагодою, сімейним теплом.

На згадку про свято гостям були вручені господарями невеличкі сувеніри - ляльки-обереги, виготовлені учнями на уроках трудового навчання та заняттях краєзнавчого гуртка. Ці ляльки вбережуть від вселення злого духу, від всього поганого.

За вкраїнським звичаєм гостей було запрошено до столу на вареники із сиром, запашні, рум’яні, сонячні млинці.

До столу у нас
Було всього на святі.
І гостей хороших
Кіндрашівська школа
Вміє пригощати.

В кінці свята у виконанні учнів шкіл прозвучала пісня « А ми бажаєм вам добра ».

Хочеться подякувати педагогічному колективу, спонсору свята, а також керівнику вокальної групи «Сонечко» Бурлуцькому П.С., автору музики нових пісень, підготовлених спеціально до свята.

Сподіваємося, що і надалі співпраця шкіл округу продовжуватиметься і забезпечуватиметься формування художньої морально-духовної компетентності шляхом залучення дітей до художньої самодіяльності, участі у гуртках, народознавчій роботі.

Фотоматеріали можна побачити за посиланням: http://vokrda.ucoz.ua/photo/vidatni_podiji/vsikh_zaproshue_na_svjato_i_shiroka_i_bagata_masljana/18

Директор Кіндрашівської ЗОШ І-ІІІ ст. Шаповалов О.О.

Категорія: В ЗОШ, ДНЗ та РБДЮТ | Переглядів: 770 | Додав: Callidus | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Категорії розділу

Тендер [11]
Тендерні оголошення
В ЗОШ, ДНЗ та РБДЮТ [82]
Події, які відбулись в загальноосвітніх школах, дошкільних та позашкільних навчальних закладах
об'яви [17]
Найновіші повідомлення

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Пошук